Kombucha to gazowany słodko-kwaśny napój na bazie herbaty. Wiele osób twierdzi, że łagodzi różne problemy zdrowotne lub im zapobiega. Historia kombuchy sięga niemal 2000 lat. Najpierw warzono ją w Chinach, a następnie rozpowszechniono w Japonii i Rosji. W Europie stała się popularna na początku XX wieku.
Wspomniany napój zawiera przede wszystkim drożdże, cukier i czarną herbatę. Mieszankę odstawia się przynajmniej na tydzień. W tym czasie powstają w niej bakterie i kwasy, a także niewielka ilość alkoholu. Ten proces nazywamy fermentacją, przypominającą taką, która zachodzi podczas kiszenia kapusty lub kimchi. Powstaje wówczas symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży. W kombuchy znajdują się bakterie kwasu mlekowego, które działają jak probiotyk. Oprócz tego zawiera sporą dawkę witamin z grupy B.
Jeśli chcesz zrobić kombuchę w zaciszu własnego domu, przygotuj następujące składniki: 3 ½ l wody, 1 szklanka cukru, 8 torebek herbaty czarnej, zielonej lub mieszanki (ewentualnie 2 łyżki herbaty sypanej), 2 filiżanki gotowej kombuchy (niepasteryzowanej, o neutralnym smaku) oraz 1 grzybek herbaciany (zwany również grzybkiem japońskim). Możesz też wzbogacić swój napój o 1-2 filiżanki posiekanych owoców, 2-3 filiżanki soku owocowego, 1-2 łyżki aromatyzowanej herbaty (hibiskus lub Earl Grey), ¼ filiżanki miodu lub 2-4 łyżeczki świeżych ziół lub przypraw. Pamiętaj też o odpowiednich akcesoriach, takich jak garnek, szklany słoik 3,5 l, ciasno tkana szmatka (czyste serwetki lub ściereczki) lub ręczniki papierowe do przykrycia słoja, mały lejek i sześć 500-mililitrowych szklanych butelek.
Uwaga! Unikaj długiego kontaktu kombuchy z metalem zarówno podczas jak i po zaparzeniu. W przeciwnym razie wpłyniesz na jej smak i osłabisz właściwości. Zagotuj wodę, a następnie zdejmij z kuchenki i dodaj cukier. Wrzuć herbatę i pozwól jej się parzyć, aż woda ostygnie. Zazwyczaj zajmuje to kilka godzin. Teraz wyjmij torebki herbaty lub odcedź płyn. Dodaj do niej gotową kombuchę i dokładnie wymieszaj. Wlej miksturę do szklanego słoika i delikatnie wrzuć grzybka czystymi rękami. Zakryj słój kilkoma szmatkami, filtrami do kawy lub ręcznikami papierowymi, a następnie zabezpiecz je gumką.
Trzymaj słoik w temperaturze pokojowej z dala od słońca, niech fermentuje przez 7-10 dni. Raz na jakiś czas sprawdź kombuchę i grzybka. Po tym czasie codziennie przelewaj odrobinkę mikstury do szklanki. Sprawdź, czy nabrała już właściwego smaku. Kiedy kombucha osiągnie równowagę między słodyczą i cierpkością, możesz przelać ją do butelek. Zanim jednak to zrobisz, wyjmij delikatnie grzybka i połóż go na czystym talerzu. W razie potrzeby przecedź kombuchę. Delikatnie ją wymieszaj i zarezerwuj ½ filiżanki jako herbatę startową do następnego naparu.
Wlej kombuchę do butelek. Jeśli chcesz, dodaj owoce, miód, zioła i przyprawy. Dokręć mocno nakrętki. Trzymaj je z dala od słońca. Pamiętaj, by raz dziennie je potrząsnąć. Po osiągnięciu pożądanego nasycenia dwutlenku węgla i kwasowości zwykle po 2-3 dniach, możesz wstawić napój do lodówki.
Zwolennicy twierdzą, że kombucha wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i dodaje energii. Sugerują również, że wzmacnia układ odpornościowy, ułatwia odchudzanie, a także zapobiega nadciśnieniu, chorobom serca i nowotworom. Niestety nie ma zbyt wielu naukowych dowodów na poparcie tych twierdzeń.
Kombucha jest bogata w probiotyki, które pomagają w przypadku biegunki i zespołu jelita drażliwego (IBS), a nawet wzmacniają układ odpornościowy. Słynie też z właściwości przeciwutleniających. Ponadto pobudza metabolizm, dzięki czemu pozwala szybciej spalić tkankę tłuszczową. Wielu sportowców twierdzi, że kombucha nie tylko zwiększa poziom energii podczas wysiłku, ale też ułatwia regenerację po treningu. Ten orzeźwiający napój poprawia samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. Jeśli czujesz się zmęczony i śpiący, koniecznie go spróbuj.
Niektórzy przeciwnicy kombuchy przypominają, że jej potencjał detoksykacyjny nie został jeszcze przetestowany na ludziach. Wiele badań przeprowadzono do tej pory tylko na gryzoniach. Warto również podkreślić, że zawiera dużo cukru, co może prowadzić do przybrania na wadze. Przygotowując ją samodzielnie, zamień cukier na stewię. Dzięki temu unikniesz nagłych skoków glukozy we krwi. Aby uniknąć kontaktu ze szkodliwymi bakteriami lub pleśnią, przygotowuj kombuchę w czystych butelkach szklanych lub plastikowych.
Fot. LyraSid/Pixabay