Polecamy

Jaka mąka do biszkoptu jest najlepsza?

|
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Marzy Ci się wspaniale wyrośnięty, przepyszny biszkopt? Możesz go zrobić w swoim domu. Wystarczy poznać kilka złotych rad, które sprawią, że Twoje ciasto zawsze będzie pyszne, a do tego będzie się wspaniale prezentować. Warto także wspomnieć, że biszkopt jest znakomitą bazą do wielu ciekawych ciast, takich jak np. torty. Jednak, aby zrobić idealne ciasto, potrzeba o wiele więcej niż umiejętności, należy bowiem dobrać odpowiednie składniki. Jaka mąka będzie najlepsza do biszkoptu?

Idealna mąka do biszkoptu – czy taka istnieje?

Na rynku znaleźć można bardzo bogaty wybór mąk. Znajdziesz zarówno te dobrze znane, czyli zrobione z pszenicy, a także gryczane, ryżowe, kokosowe i kukurydziane. Możliwości jest naprawdę sporo, jednak nie wszystkie nadają się do każdego ciasta. Biszkopt, aby wyrosnąć na piękny, rumiany i smaczny, potrzebuje odpowiedniej mąki. Najlepiej sprawdzi się pszenna, jednak nie tylko to ma znaczenie. Ważna jest także zawartość pozostałości okrywy ziaren. Bez trudu się w tym rozeznasz, bowiem są one zapisane na opakowaniu.

Zacznijmy od podstaw, które pozwolą Ci w prosty sposób odczytywać te wartości. Zatem jeśli mąka oznaczona jest jako typ 450, to znaczy, że znajduje się w niej 0,45 procent substancji po okrywie ziaren, tak samo będzie w przypadku typu 750 itd. Im wyższy procent tym ciemniejsza mąka – wynika to z pierwotnego koloru ziarna. Oczywiście barwa składników użytych do wypieków ma wpływ na kolor ciasta lub chleba. Dlatego niektóre produkty wykonane z mąki pszennej są ciemniejsze, a inne jaśniejsze.

Jaki rodzaj mąki wybrać do biszkoptu?

Z reguły osoby, które specjalizują się w pieczeniu różnego rodzaju ciast, muszą być również mistrzami w przygotowywaniu idealnego biszkoptu. Zazwyczaj do tego typu ciasta wybiera się mąkę typu 400. Wówczas będzie ono wspaniałą bazą do tortów. Stanie się odpowiednio miękkie, ale również bardziej płaskie, zatem będzie można wygodnie przełożyć je kremem i owocami.

Jeśli jednak zależy Ci na typowym biszkopcie, który ma być deserem sam w sobie, lepiej wykorzystać typ mąki 450. Takie ciasto wystarczy jedynie przyozdobić polewą lub owocami. Oczywiście poza tym bardzo istotne będzie wykorzystanie również innych dobrych jakościowo produktów. Pamiętaj, aby ubić białka na sztywną masę, tak aby biszkopt mógł pięknie wyrosnąć, a do tego był odpowiednio miękki.

Połączenie wszystkich składników w jedno pozwoli Ci stworzyć przepyszne ciasto, o którym aż trudno będzie zapomnieć. Ciekawym rozwiązaniem jest także dodanie do biszkoptu barwników spożywczych, które nadadzą mu wyjątkowego koloru i po rozkrojeniu zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Takie propozycje można wykorzystać w zasadzie przy każdej okazji, a nawet do przygotowania domowego tortu dla najbliższych.

Zdj. główne: Immo Wegmann/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać idealne oświetlenie zewnętrzne dla twojego podjazdu?
|
Jak wybrać idealne oświetlenie zewnętrzne dla twojego podjazdu?
Zapraszamy do przeczytania artykułu, który pomoże Ci wybrać najlepsze oświetlenie zewnętrzne dla twojego podjazdu. Dowiesz się jakie lampy są najbardziej efektywne, jakie są trendy i jakie oświetlenie zapewni bezpieczeństwo.
Porównanie maszynek rotacyjnych do tatuażu i zasady dbania o skórę po zabiegu. Jak wybrać odpowiednią grubość igły?
|
Porównanie maszynek rotacyjnych do tatuażu i zasady dbania o skórę po zabiegu. Jak wybrać odpowiednią grubość igły?
Dowiedz się, jak dobrać odpowiednią grubość igły dla maszynek rotacyjnych do tatuażu oraz jak pielęgnować skórę po zabiegu, aby zapewnić sobie najlepsze rezultaty.
Odkrywanie tajników domowej produkcji serów: przewodnik dla miłośników mlecznych smaków
|
Odkrywanie tajników domowej produkcji serów: przewodnik dla miłośników mlecznych smaków
Zanurz się w fascynujący świat domowej produkcji serów, poznaj przepisy, techniki i porady, które uprzyjemnią Ci tę kulinarne podróż. Wypróbuj smak prawdziwego, domowego sera!